#39: Websites, blogs en apps die mij helpen

Omdat mijn lichaam weer langzaam tot rust komt durf ik af en toe weer wat te gaan internetten. Ik zoek soms naar blogs of artikelen van mensen die zelf ook een burnout hebben. Ik wil zo graag eens lezen dat ik niet alleen ben, of beter nog: dat iemand anders een nóg ergere burnout heeft.

Er zijn drie soorten websites te onderscheiden: ten eerste de (wetenschappelijke) artikelen van psychologen of artsen over wat een burnout is en wat je moet doen om er uit te komen. Die zijn bijna allemaal hetzelfde.

Ten tweede zijn er de coaches en bedrijfjes die je allemaal beloven dat ze je burnout kunnen genezen, zo snel mogelijk, als je maar hun cursus of training volgt. Die slaan we over.

(Advertentie)

Tot slot zijn er de persoonlijke verhalen van mensen die zelf een burnout hebben, of hebben gehad. Dit zijn er maar weinig. Hierdoor besluit ik op een dag om zelf maar te gaan bloggen.

Blogs die mij helpen

Ik stuit op “Alweer een opgebrand geval”. Daar lees ik een aantal hoofdstukken van een Vlaamse meneer die over zijn burnout schrijft en wat er allemaal gebeurde met zijn werk en gezin. Heel fijn om te lezen, een mede-slachtoffer. De overige hoofdstukken staan niet online maar in een boekje. Ik bestel het boekje en vind er veel herkenning en troost in.

Ook kom ik op een blog van een meisje dat Sanne heet. Het zijn maar twee artikelen maar ik huil er om. Ik huil omdat ik het herken. Ik huil omdat ik zie hoe zwaar het is. Ik huil omdat ik met haar meevoel. Ik bookmark deze twee blogs, en lees ze met regelmaat nog even terug.

Het lukt weer om zo nu en dan een beetje te internetten.
foto: © 2018 kakikhebeenburnout.nl

Artikelen die me helpen

Tijdens het zoeken naar een nieuwe psycholoog (zie blog #19) kom ik bij de eerste vier blogs van Isamu, een psycholoog in Amsterdam. “Een burnout tussen je oren? En waarom dat geloven je herstel zal ondermijnen” is de titel van het eerste blog.

Het spreekt me meteen aan. Eindelijk een professional die het lichamelijke aspect van burnout benadrukt. Ik leer dat een burnout helemaal niet tussen je oren zit, en dat vaak juist de hardste werkers een burnout krijgen en dus niet de mensen “die het niet aan kunnen” zoals je vaak hoort. Deze blogs bookmark ik, en ik lees ze opnieuw en opnieuw. Ze geven me het vertrouwen dat ik goed bezig ben, ze verklaren de rare klachten, en vertellen me dat ik écht kan herstellen.

Dan kom ik op een artikel van een antroposofische huisarts uit Doetinchem. Ik vind dat antroposofische niet zo interessant, maar ook dit artikel legt goed uit dat éérst je lichaam moet herstellen en tot rust moet komen, en dat je daarna pas aan de slag kan met psychologische dingen zoals “grenzen leren kennen”. Meteen in therapie gaan en kijken wat je allemaal fout gedaan hebt is dus niet zo handig. Rust nemen. Eerst rust nemen. Veel rust.

Ik vind ook een paar blogs van het CSR-centrum, dat gespecialiseerd is in het voorkomen en oplossen van burnout. Ook hier weer ligt de nadruk er op dat je lichaam verstoord is, en dat je rust, rust, rust moet nemen om je hormoonsysteem weer normaal te krijgen. En dat veel behandelaars dit helaas verkeerd aanpakken. Allemaal, allemaal spreken ze me aan. Eindelijk eens wat artikelen waardoor ik me begrepen voel.

Deze artikelen worden mijn handleiding, mijn houvast. Dit is waar ik achter sta, dit is waar ik mijn burnout in herken, en dit is hoe ik er weer uit ga komen. Ik vergeet alle andere artikelen en teksten die toch allemaal maar hetzelfde zijn.

Ik stop ook met het zoeken naar oplossingen voor de klachten zoals angsten, duizelingen, buikpijnen, trillen, zweten, you name it. Ze horen allemaal bij de burnout. Ik ben al vaak genoeg bij de dokter geweest. Ik heb geen ziektes of vitaminetekorten. Ik laat het rusten. Het zal allemaal vanzelf overgaan als de burnout overgaat. 

Apps die me helpen

Ik maak ook gebruik van enkele apps. Ik beoefen mindfulness met Stop, Breathe & Think. Dit is een betaalde app, in het Engels, maar het fijne is dat je elke dag je emoties kan invullen en hoe je je voelt. Op basis van je keuze krijg je dan oefeningen voorgeschoteld. Maandenlang gebruik ik deze app elke dag.

Na ongeveer een jaar ken ik die app wel uit mijn hoofd, dus ik stap over naar Calm. Deze app kost ook geld en is ook in het Engels maar je krijgt elke dag een nieuwe mindfulness oefening. De oefeningen eindigen altijd met tips voor het leven, zoals hoe om te gaan met allerlei zaken, hoe mindful te zijn, hoe voor jezelf te zorgen. Erg fijn en leerzaam.

(Advertentie)

Radio luisteren

Ik haat radio in het algemeen. Er wordt altijd teveel gepraat en elk uur krijg je dezelfde kutmuziek, dezelfde kutreclames en hetzelfde kutnieuws te horen. Maar er bestaan ook online radiostations waar je dat niet hebt. Helaas wordt gratis online radio bijna altijd verstoord door reclames, en ik heb geen Spotify.

Ik ontdek na een jaar lang online radio luisteren dat er slechts één station is waar ik altijd naar kan luisteren: er worden alleen maar rustige, gezapige “zen”- geluiden en -muziekjes afgespeeld en er zijn NOOIT reclames. Het is “Vibration Zen Relax“, een zender uit en Franstalige deel van Zwitserland. Maar er wordt toch niet gepraat dus dat maakt niet uit. Ik luister het thuis op de Apple TV (via een app genaamd Receiver) en in de auto op de iPhone via dezelfde app.

Tot zover de online zaken die mij helpen. Heb je zelf apps, websites of tips? Reacties zijn atijd welkom.

Volgende keer

Volgende keer vertel ik hoe ik onverwacht Chronic Stress Reversal (CSR) kan gaan doen als Werkfit traject van het UWV.

Reageren? Dat kan via Instagram.