#274: Van start met Psychosomatische Fysiotherapie

Ik ben nu officieel in behandeling bij een psychosomatisch fysiotherapeut. Ik heb er speciaal mijn zorgverzekering voor aangepast. Ik krijg 9 sessies vergoed; ik hoop dat het genoeg is. Het is nu eind januari 2023 en na enige wachttijd kan ik van start.

De intake duurde een uur en was interessant (zie blog #267). Ik hoop maar dat de therapeut met een goed plan komt. Ik krijg te horen dat elke behandelsessie maar 30 minuten duurt. Ik schrik. Dat is wel heel erg kort. Ik moet dus in de resterende 8 sessies van een half uurtje helemaal klaar zijn? Hoe kan dat in hemelsnaam?

Ik ben totaal uitgeput, mijn lichaam kan niet tot rust komen en als ik ook maar het minste of geringste doe op een dag, krijg ik meteen angstaanvallen in bed ‘s avonds. Ik denk dat ik minstens zes maanden elke week één of andere lichaamsgerichte behandeling nodig heb; zowel uitleg over oefeningen die ik thuis moet doen, als dingen die ter plekke door de fysiotherapeut worden gedaan. Dat gaat natuurlijk nooit lukken in 8 halve uurtjes.

(Advertentie)

Liggend rusten

Tijdens de eerste afspraak krijg ik een uitleg over de OR-methode van Fleming; ik moet elke twee uur liggend gaan rusten, gedurende 15-20 minuten. Dat weet ik allemaal al lang omdat ik het boek heb gelezen maar de behandelaar gaat nog eens helemaal zitten uitleggen. Ik begrijp uiteraard dat dat moet, omdat veel patiënten natuurlijk die methode niet kennen en het dan moet worden uitgelegd. Ik geef aan dat ik het allemaal al weet, maar toch gaat ze nog over de hoofdpunten heen.

Op nieuwjaarsdag hield ik in mijn eentje een borrel maar meteen weer spijt want ongezond.
foto: ©2023 kakikhebeenburnout.nl

Het is professioneel van haar dat ze er niet zomaar vanuit gaat dat ik alles al weet, maar nu is er al één behandeling voorbij en ben ik nog niks verder. Nog 7 te gaan.

Ik had juist gehoopt dat we aan de slag zouden gaan met mijn houding, ademhaling, het loslaten van (spier)spanning en het ontspannen (wat ik niet lijk te kunnen). Nou ja, ik kijk even wat er de volgende keer gebeurt en anders moet ik dat maar even aangeven bij haar.

Al sinds ik door de huisarts werd doorverwezen naar psychosomatische fysiotherapie ben ik bang dat het mij geen moer gaat helpen. Ik ken natuurlijk al een hoop oefeningen, meditaties en andere dingen waarvan je zou moeten kunnen kalmeren, energie krijgen, of ontspannen. Maar deze werken bij mij niet, of niet meer, en dat is nou juist het frustrerende.

Ik ben dus heel erg benieuwd waar deze therapeut mee zal komen. Ik hoop dat ik écht wat dingen meekrijg die me écht helpen. Maar ik ben zo bang, zo bang dat ik niet verder kom.

Er klopt iets niet

Tijdens de uitleg van de OR-methode zegt ze opeens dat ik tijdens het rusten wel van alles mag doen zoals puzzelen of TV kijken. Dat klopt volgens mij niet; de liggende rustmomenten moeten volgens de auteur van de OR-methode (Annemarieke Fleming) MET DE OGEN DICHT gebeuren en je moet juist NIET op één arm leunen om bijvoorbeeld een puzzeltje te doen. Ook moet het IN STILTE gebeuren, afgezien van misschien een heel zacht muziekje. Het is zelfs het beste als je ook nog in slaap valt maar dat hoeft niet per sé.

Thuis zoek ik het nog even na in het boek, maar inderdaad, je moet juist niet van alles gaan doen tijdens het liggend rusten.

Bovendien heb ik aan de therapeut uitgelegd dat ik zwaar overprikkeld ben en er helemaal niet tegen kan om TV te kijken of dat soort dingen. Ik vind het dus wel wat raar dat ze met dat advies komt. Tijdens het gesprek wijs ik haar er op dat dit niet de bedoeling is bij de OR-methode, maar ze geeft aan dat zij van mening is dat je best wat dingen mag doen, als je maar ligt.

Ook mag ik van haar tijdens de actieve momenten (als ik dus NIET aan het rusten ben) gewoon alles doen wat ik wil. Dit terwijl ik gigantisch snel overprikkeld raak en eigenlijk nergens tegen kan. Volgens mij heeft ze dit bij de intake niet goed begrepen.

(Advertentie)

Maar het gesprek loopt alweer ten einde (30 minuten is niks) en ik ben inmiddels zo uitgeput en overprikkeld dat ik geen energie meer heb om het aan haar uit te leggen. Ik ben kapot. Ik kan het niet meer volgen, en ik sla dicht. Wat dat betreft is het wel mooi dat het geen 60 minuten duurt, maar ik ga een beetje half ontevreden naar huis.

Ik hoopte eigenlijk dat ik zou worden neergelegd op een tafel en compleet gemasseerd en gekalmeerd, en dan ondertussen allerlei tips zou krijgen hoe ik kan kalmeren en mijn energie kan terugkrijgen en dat dan 9 keer achter elkaar zodat mijn lichaam weer normaal zou worden. Ik word een beetje verdrietig nu. Is dit alweer de zoveelste behandeling die niet helpt? De hoop dat de psychosomatisch fysiotherapeut mij naar herstel gaat helpen valt nu een beetje weg.

Volgende keer even assertief zijn, Martin. Want ik wil zo graag, zo graag kalm worden en niet meer uitgeput zijn.

Volgende keer

Volgende keer ontdek ik dat hoe onrustiger ik ben, hoe meer angstverschijnselen ik krijg.

Bekijk reacties op deze blogpost of reageer zelf via Instagram.