#201: Hoe je de korrels moet tellen – venlafaxine afbouwen (deel 6/28)

Let op: mijn afbouwtraject voor Venlafaxine is geen medisch advies. Raadpleeg altijd een arts als je iets aan je gebruik van antidepressiva wil veranderen. (Om dit blog het beste te begrijpen begin je bij deel 1).

Onlangs publiceerde de Vereniging Afbouwmedicatie een artikel over het tellen van korrels. De vereniging stuurde brieven naar fabrikant Pfizer om duidelijkheid te krijgen over de dosering van Venlafaxine. In elke capsule zit namelijk een andere hoeveelheid korrels, en dat maakt het afbouwen nog ingewikkelder dan het al is.

De methode die ik gebruik, namelijk elke dag hetzelfde aantal korrels uit de capsule halen, is eigenlijk verkeerd. De ene capsule bevat namelijk 100 korrels en de andere weer 110. Zo varieert het nogal. Ook per merk varieert het aantal korrels per capsule. Ik gebruik het merk Aurobindo en daarin zitten 100-110 korrels, maar andere merken bevatten soms wel 130 to 160 korrels.

Korrels tellen

Ik haal momenteel 45 korrels uit elke capsule, maar daarbij hou ik geen rekening met hoe veel korrels er in elke capsule zitten. Zitten er 110 in, dan neem ik dus (110-45) = 65 korrels in (59%). Maar de volgende dag zitten er misschien maar 100 in en dan neem ik dus (100-45) = 55 korrels in (50%). Hierdoor zit er een behoorlijke schommeling in de dosis die ik elke dag in neem, wat de vervelende onttrekkingsverschijnselen kan versterken.

(Advertentie)

In plaats van elke dag een vast aantal korrels uit de capsule te halen, moet je eigenlijk elke dag éérst alle korrels er uit gooien, deze tellen, en dan een vast percentage daarvan innemen.

De korrels zijn volgens het artikel ook niet allemaal even groot of even dik. In mijn ervaring zitten er inderdaad een hele hoop dikke en dunne korrels tussen. Er zit een laagje coating om het medicijn heen dat in dikte varieert. Hierdoor zijn de korrels niet allemaal even zwaar. Het heeft dus geen zin om ze te wegen met een weegschaal; je moet ze tellen.

Dit alles is belangrijk om een stabiele hoeveelheid Venlafaxine binnen te krijgen. Hoe stabieler en hoe minder schommelingen, hoe beter. Stabiele hoeveelheden verminderen de ontrekkingsverschijnselen en maken het makkelijker voor de hersenen om te wennen.

Elke capsule bevat een andere hoeveelheid korrels.
foto: ©2021 kakikhebeenburnout.nl

Fabrikant Pfizer zegt overigens, net zoals alle andere fabrikanten, dat het openen van de capsules niet wordt aangeraden, en dat het medicijn niet op die manier mag worden gebruikt:

“Het openen van de Efexor XL capsules en het gebruik van de Efexor XL capsules voor de bereiding van lagere doseringen is off-label. Pfizer kan niet aanbevelen om Efexor XL op een andere manier te gebruiken dan staat beschreven in de Samenvatting van Productkenmerken (SPC). Gebruik op een andere manier dan hierin staat beschreven kunnen wij niet aanraden en is de verantwoordelijkheid van de medisch professional.”

Pfizer

Met andere woorden: de medisch professional is dus verantwoordelijk als de patiënt die aan het afbouwen is naar de klote gaat. Bouw je zelf af zonder een medisch professional te raadplegen, dan ben je dus zelf verantwoordelijk als je naar de klote gaat.

Ik zou daarbij willen aanmerken dat Pfizer en alle andere fabrikanten verantwoordelijk zijn voor ALLE PATIËNTEN die nooit meer van hun antidepressivum kunnen afkomen omdat de fabrikant WEIGERT om afbouwdoseringen te maken omdat dit economisch niet interessant zou zijn.

Hoe je de korrels moet tellen

Welnu, in plaats van elke dag een vaste hoeveelheid korrels eruit gooien moet ELKE DAG de volgende methode worden gehanteerd:

  1. open de capsule
  2. gooi alle korrels er uit en tel hoeveel er in zitten
  3. vermenigvuldig dit aantal korrels met het percentage van de dosis die je wilt innemen
  4. neem dat aantal in en laat de rest eruit

Dit moet je elke dag opnieuw doen omdat er dus elke dag een andere hoeveelheid korrels in de capsule kan zitten. Een voorbeeld:

De capsule wordt geopend en er zitten 116 korrels in. Je wil 90% van de dosis innemen dus je moet 10% van 116 korrels er uit laten: (116 x 0,10) = 11,6. Je kan alleen maar hele korrels innemen dus je rond het af naar hele getallen: 12. Je laat dus 12 korrels weg.

(Advertentie)

De volgende dag open je een capsule en daar blijken 101 korrels in te zitten. Tien procent daarvan is (101 x 0,10) = 10,1. Afgerond is dat 10 korrels die je op die dag weglaat. Nu is dat een verschil van “slechts” 2 korrels ten opzichte van de vorige dag dus dat lijkt niet zo veel uit te maken. Maar hoe minder korrels je inneemt, hoe groter de invloed is van een paar korrels meer of minder.

Al dat tellen is heel wat extra werk, maar toch is het belangrijk om te doen. Let op dat de kans bestaat dat je op een dag geen zin meer hebt om elke dag alles te tellen. Als je bijvoorbeeld tien dagen achter elkaar steeds ziet dat er hetzelfde aantal korrels in één capsule zit, dan ga je misschien denken dat ditzelfde aantal er altijd in zit. Het kan zomaar zijn dat een heel doosje Venlafaxine steeds hetzelfde aantal korrels bevat. Toch kan dit zomaar veranderen en je moet dus elke dag alle korrels tellen en het juiste percentage er uit halen.

Mijn verdere afbouwtraject

Om het moment dat ik deze blogpost schrijf ben ik in werkelijkheid al veel verder met afbouwen want mijn blog loopt enkele maanden achter op de werkelijkheid. Ik heb het grootste deel van het afbouwen dus op de “verkeerde” manier gedaan zonder de bovenstaande methode te gebruiken. Ik zal dan ook vanaf nu bovenaan elke blogpost informatie plaatsen over deze telmethode.

Volgende keer

Volgende keer realiseer ik me dat antidepressiva een zwarte doek gooien over je burnout.

Bekijk reacties op deze blogpost of reageer zelf via Instagram.